top of page

Kinesitherapie

Voor wat kan u bij ons terecht?

U kan bij hen terecht voor volgende zaken (klik voor meer info):

 

Algemene kinesitherapie

 • Peesletsels (Tenniselleboog, Rotator cuff letsels, Patellapees tendinose,...)

 • Kapsulaire letsels (Frozen shoulder,…)

 • Spierletsels (Spierscheur, contractuur, verrekkingen,…)

 • Gewrichtsletsels (Reuma, artrose,...)

 • Revalidatie na operaties

 • Nekklachten, rugklachten

Respiratoire kinesitherapie

 • Mucusklaring (evacuatie van slijmen) bij respiratoire aandoeningen zoals COPD, mucoviscidose, bronchitis, pneumonie...

Manuele lymfedrainage Vodder

 

Wat is lymfedrainage?


Manuele lymfedrainage ad modum Vodder is een zachte massagevorm gericht op het stimuleren van het lymfestelsel.


Doel van lymfedrainage


Doel van lymfedrainage is het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter en sneller via de lymfebanen af te voeren.

 

Lymfedrainage stimuleert je lymfestelsel


De lymfedrainage bevordert de vochtdoorstroming doorheen het lymfestelsel, heft stagnaties (oedeem) op, verhoogt de immuniteit (weerstand), verlaagt stress en optimaliseert het hormonale stelsel.

 

Lymfedrainage behandelt oedemen (vochtophopingen)


Manuele lymfedrainage behandelt zichtbare en niet-zichtbare oedemen. Deze oedemen kunnen fysieke en mentale klachten veroorzaken.

 

Wat is het lymfestelsel?


Het lymfestelsel is een vatenstelsel naast het bloedvatenstelsel. Het helpt afvalstoffen verwijderen uit ons lichaam en brengt goede stoffen in de bloedbanen.

 

Lymfedrainage over je hele lichaam


Lymfebanen bevinden zich over je hele lichaam. Daar waar lymfebanen samenkomen bevinden zich de lymfeklieren/lymfeknopen. Deze filteren afvalstoffen en maken bacteriën en virussen onschadelijk.

 

Lymfedrainage aangewezen bij:


De Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder helpt bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen.

 • Oedemenen of zwellingen na ongeval, operatie, borstamputatie of ten gevolge van circulatiestoornissen.

 • Reuma (ontstekingen)

 • Klachten aan het zenuwstelsel, bijv. M.S. , gezichtsverlamming of hoofdpijn.

 • Migraine

 • Verstuikingen.

 • Bloeduitstortingen.

 • Klachten als gevolg van stress, bijv. slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, hoofdpijn.

 • Spierpijnen en spierletsels.

 • Dystrofieën.

 

Lymfedrainage is enkel op doktersvoorschrift.

 

 

Bekkenbodem therapie of bekkenbodem revalidatie

Binnen de kinesitherapie omhelst de bekkenbodemtherapie de aanpak van verschillende problemen in het kleine bekken. Incontinentie (onvrijwillige verlies van urine of stoelgang) is een goeie indicator voor deze behandeling. Het komt zowel voor bij vrouwen, mannen als kinderen.

Bij vrouwen

 • Stress– of inspanningsincontinentie: Stress heeft hier niets te maken met psychische stress, wel met spanning, met druk op de blaas. Urineverlies komt vooral voor tijdens lichaamsinspanningen (iets optillen, joggen of een andere sportbeoefening waarbij je de buikspieren opspant). Dat verklaart meteen ook waarom we spreken over "inspannings"-incontinentie. Maar ook niezen, hoesten of lachen, kan urineverlies uitlokken. Kortom, urineverlies treedt op in alle situaties die gepaard gaan met een plotse drukverhoging op de blaas, waarbij de bekkenbodemspieren te zwak zijn.

 • Urge incontinentie: De oorzaak is een onvrijwillige samentrekking van de blaas. Er ontstaat een plotse, hevige aandrang om te plassen. De druk in de blaas gaat stijgen en het plassen zelf kan niet meer tegengehouden worden.

Bij mannen

 • Meestal hebben mannen last na behandeling van prostaat-problemen.

Bij kinderen

 • Kinderen gaan vooral naar de kinesitherapeut wanneer ze nog bedplassen, last hebben van obsipatie of als ze overdag nog licht urineverlies hebben. Bedplassen wordt als normaal beschouwd tot de leeftijd van 6 jaar.

 

Wat is bekkenbodem reëducatie?

Dit is een methode waarbij de patiënt leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Omdat de patiënt die spier niet kan zien, is het soms moeilijk om ze goed te gebruiken en te trainen. Begeleiding door een gespecialiseerd kinesitherapeut is daarom zeer zinvol. Door middel van oefeningen en een biofeedback apparaat (beeldscherm die visualiseert hoe u de spier opspant en ontspant) kan men de spieren versterken. Bij een te zwakke bekkenbodem gaan we de spieren versterken via een anale of vaginale probe en elektrostimulatie.

 

 

Pre- en Postnatale kine

 

Prenatale kine

 

Een zwangerschap kan heel wat ongemakken met zich meebrengen zoals gezwollen ledematen, bekkenbodeminstabiliteit, bekkenbodemdisfuncties,... De prenatale kine bevat oefening en tips ter preventie/verlichting van de klachten. Het is belangrijk om emotioneel, psychisch en fysisch voorbereid te zijn op de bevalling. De eigenlijke bevalling wordt geoefend aan de hand van relaxatietechnieken, ademhalingstechnieken en perstechnieken op de weeën op te vangen. Als er geen andere problemen zijn (bekkeninstabiliteit, zwangerschapsgebonden rugklachten) worden er 2 à 3 behandelingen prenataal voorzien. Deze voorbereiding kan gestart worden rond de 32ste week van de zwangerschap.

Postnatale kine

De postnatale kine is gericht op de bewustwording en het versterken van de bekkenbodem, buik- en bekkengordelspieren om een goede stabilisatie en een juiste houding aan te nemen. Na een rustperiode van 5 à 7 weken na de bevalling is de vrouw voldoende gerecupereerd voor een postnataal oefenschema.

Praktisch

Op voorschrift worden er 9 beurten perinatale kine terugbetaald. Vraag raad aan uw huisarts of gynaecoloog.

Algemene
Lymfe
Respiratoire
Bekkenbodem
Natale
Het team
Vietaal_logo_only-01.png

Caroline Staels

Ik ben Caroline Staels en studeerde in 2002 af als licentiaat Kinesitherapie. Sindsdien werk ik als zelfstandige kinesitherapeute (gedeconventioneerd). Ik hecht een groot belang aan een persoonlijke aanpak van mijn patiënten. Na een grondige anamnese en onderzoek wordt een individueel behandelplan opgesteld.

Vietaal_logo_only-01.png

Savannah

Van De Velde

Kine-team
Praktisch

Wat brengt u mee:

 • Het voorschrift van een arts

 • Comfortabele (sport)kledij

 • 1 kleefbriefje van de mutualiteit

 • Eventuele onderzoeksverslagen en/of protocols van medische beeldvorming (vb RX, CT-scan, NMR, echo)

 

Indien uw kinesitherapeut aan huis dient te komen, moet dit door de arts worden vermeld op het voorschrift.

image015.jpg
Contact

Adres:

Toekomststraat 43

9750 Kruisem (Zingem)

bottom of page