top of page

Cogmed

Sinds 1 januari 2015 is Eddy Hoste, naast zijn werk als logopedist, nu ook officieel actief als erkend "Cogmed Coach". De "Cogmed Werkgeheugen Training" is een internationaal wetenschappelijk bewezen effectieve methode om kinderen, adolescenten en volwassenen te helpen bij het verbeteren van hun concentratie en werkhouding. Op basis van mijn ervaring en werken met kinderen met leer- en concentratiestoornissen, geloof ik in de kracht van deze training. De sterkte van het programma ligt niet alleen in het intensieve oefenprogramma, maar vooral ook in de gerichte coaching. De coach zal door zijn inbreng immers niet alleen proberen invloed uit te oefenen op concentratie- en geheugenvermogen, maar ook op de werkhouding, het doorzettingsvermogen, het plannen en organiseren, ...

 

Wat is het werkgeheugen ?

 

Het werkgeheugen is een functie van het brein die informatie opslaat voor een korte periode en deze informatie bewerkt. In het dagelijks leven gebruiken we ons werkgeheugen om verschillende handelingen uit te voeren zoals bij het onthouden van instructies, lezen, hoofdrekenen, oplossen van problemen, controle houden over impulsen en het vasthouden van concentratie.

 

Hoe herken je problemen met werkgeheugen ?

• Het zich moeilijk kunnen concentreren en te snel afgeleid zijn

• Moeilijkheden met het starten en/of afmaken van dingen

• Moeilijkheden met het onthouden van instructies

• Moeilijkheden met gestructureerd werken

• Leermoeilijkheden / leerstoornissen (dyslexie, dyscalculie, ...)

 

Hoe beïnvloedt Cogmed werkgeheugen en concentratie?

 

Het programma is gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek en kan thuis worden gedaan met begeleiding op afstand door een erkende Cogmed Coach. De trainingen bestaan uit een serie werkgeheugentaken die online of via een app (Android en iOS) uitgevoerd dienen te worden, waarbij de moeilijkheidsgraad telkens aangepast wordt aan het niveau van de gebruiker (adaptieve software).

 

Er zijn drie versies van Cogmed beschikbaar:

• JM: voor kinderen van 4 tot 7 jaar

• RM: voor jongeren van 7 tot 17 jaar

• QM: voor volwassenen

 

De Cogmed werkgeheugentraining is een intensief programma van 25 trainingssessies, dat in een periode van 5 weken doorlopen wordt. Per week wordt er 5 dagen getraind en 2 dagen gerust. In de standaardversie duurt elke training gemiddeld 50 minuten (20 minuten in de JM versie voor de allerjongste kinderen). Er zijn ook variabele protocollen ontwikkeld, waarbij het aantal dagen trainen per week, maar ook de duur van een training, aangepast kan worden. De Cogmed Coach kan hier over adviseren en begeleiding in bieden. De training wordt begeleid door een erkend Cogmed Coach.

Meer info Wil je meer weten over Cogmed of een afspraak maken of jij of jouw kind in aanmerking komt voor de Cogmed-training, neem dan gerust contact met ons op.

 

Afspraken kan je maken via : 0479 46 33 96 of via eddy.hoste@vietaal.be

 

Wil je nog meer lezen? Surf eens naar: www.mycogmed.com

bottom of page